Van Martijn Laman naar MLTM

Het meest onderscheidende aspect van een bureau voor tekst en eindredactie? De schrijver zelf. In dit geval: Martijn Laman, zelfstandig ondernemer in woord en beeld.

Geboren in Den Haag. Afgestudeerd in Amsterdam. Wonend in Utrecht. Werkzaam in het hele Nederlandse taalgebied (met uitstapjes naar het Engels). Schrijft sinds mensenheugenis.

Achter deze succesvolle schrijver staan twee kinderen en een vriendin. En hij staat weer achter hen, politiek correct of niet.

Laptopbenen voorkom je met hardlopen en wielrennen, zo denkt hij. Fotografie brengt je ook ver. Zijn voorliefde voor film en filosofie helpt dan weer vooral de geest.


De werkwijze van MLTM

Een laagdrempelige benadering voor een hoogwaardig resultaat – dat is tekenend voor manier waarop MLTM te werk gaat. Meestal zijn drie stappen voldoende om tot een goed resultaat te komen:

Briefing

De eerste klap geeft richting aan onze samenwerking. Kan per mail, maar liefst eerst in een werkoverleg of per telefoon. Persoonlijke afstemming maakt ons contact in het vervolgtraject eenvoudiger. De briefing draait om drie cruciale vragen:

 • Wat wilt u bereiken?
 • Wat verwacht u van MLTM?
 • Wanneer wilt u dat het af is?

Andere onderwerpen: doelgroep, medium, huisstijl, en natuurlijk uw achtergrond (dan wel die van uw bedrijf of organisatie).

Offerte en bevestiging opdracht

Op basis van de briefing ontvangt u van MLTM een offerte. Deze beschrijft in elk geval:

 • opdracht
 • deadline
 • plan van aanpak (met beknopt overzicht van de werkzaamheden)
 • de omgang met meerwerk of onvoorziene omstandigheden
 • begroting (tarief en urenbesteding)

Bij omvangrijkere projecten kan het nuttig zijn om ook in te gaan op rollen, verantwoordelijkheden en contactpersonen.

Hoe dan ook: als u akkoord bent met de offerte, kan het echte werk beginnen.

Het echte werk

MLTM schrijft, redigeert of corrigeert de tekst of het scenario.

Als de eerste versie ‘staat’ kunt u deze voorzien van feedback. Op basis van uw commentaar schrijf ik een tweede versie.

Meestal is de tekst hierna klaar voor publicatie. Uiteraard gaat het niet om het aantal correctierondes, maar om het resultaat. Slijpen en schaven horen er gewoon bij, al doet een goede briefing vaak al wonderen.

En alles begint natuurlijk met dat eerste contact:

Beste Martijn,

Tarief

Het tarief van MLTM houdt altijd rekening met de variabelen van de opdracht: duur, omvang, moeilijkheidsgraad, enzovoort. Een regelmatig terugkerende opdracht, zoals de maandelijkse eindredactie van uw nieuwsbrief, zal relatief goedkoper zijn dan een eenmalige spoedklus. Denk aan de eindredactie van uw website of een bevlogen voice-over voor uw webvideo.

Ook met u als opdrachtgever houdt MLTM graag rekening, maar wel vanuit de gedachte dat de kwaliteit van  het eindresultaat voorop staat. MLTM houdt dus rekening met de uitdagingen van zzp’ers en start-ups die willen investeren in hun communicatie, bijvoorbeeld met een strakke website of een interview voor een advertorial.

Tariefopbouw

Voor de tariefopbouw van een opdracht gaat MLTM meestal uit van een (gespecificeerd) totaalbedrag ex btw. Zo weet u precies wat u investeert:

 • per uur (ca. € 70),
 • per dag (ca. € 475),
 • of per klus.

Een tarief per woord is in veel gevallen ook mogelijk bij MLTM, bijvoorbeeld voor de correctie of eindredactie van langere teksten.

Vraag een offerte aan

freelance-tekstschrijver-tarieven

tekstschrijver-werkplek

De kwaliteiten van MLTM

Opleiding

MLTM werkt doorlopend aan zijn professionele ontwikkeling. Met gecertificeerde cursussen op hbo-niveau, bijvoorbeeld, zoals eindredactie, scenarioschrijven en webredactie. Daar tussendoor lopen cursussen op het gebied van beeldtaal, fotografie en de ontwikkeling van websites.

De basis is het hbo-diploma Tekstschrijven; een specialistische opleiding aan de Hogeschool Holland die inmiddels is opgegaan in hbo-Communicatie.

Ervaring

Trainen is nog wat anders dan een wedstrijd spelen. De eenregelige vingeroefeningen, de zolderkamercolumns, de studentikoze interviews en stagescenario’s maken na het afstuderen plaats voor echte banen:

 • medewerker customer relations en interne communicatie bij een bank
 • redacteur bij een scenariovakblad en een filmwebsite
 • bureaumedewerker bij een stichting  voor politiek en cultuur
 • communicatiemedewerker bij een auteursrechtenorganisatie
 • communicatiemedewerker bij een grote onderwijsorganisatie

Tussendoor timmert MLTM aan de weg als scenarioschrijver. Hij strikt een gerenommeerd agent en pitcht bij de ene producent na de andere: wat is je verhaal? Nou, een speelfilm moet er komen. Een bevriend scenarist adviseert om wat nederiger te beginnen. (Die vriend had gelijk.)

Veelzijdigheid

De veelzijdigheid van tekstbureau MLTM is de optelsom van opleiding, ervaring en jarenlang zelfstandig ondernemerschap in woord en beeld. Bijzonder is dat MLTM ervaring in het communicatievak combineert met ervaring in de wereld van film en video. Het aangeboren gevoel voor taal en stijl helpt natuurlijk ook. Dus zigzagt MLTM sinds 2009 van wervelende oneliner naar diepgravende beschouwing, van poëtische Loesje-tekst naar SEO-artikel.

Stuur een mailtje

freelance-tekstschrijver-netwerk

Zelfstandig zijn, is samenwerken

Heeft u meer nodig dan een tekstschrijver, scenarioschrijver of eindredacteur? Dankzij het netwerk van MLTM is bijvoorbeeld een fotograaf of editor nooit meer dan een telefoontje verwijderd.

Schrijven doet MLTM zelf. Wat verder bij de ontwikkeling van communicatiemiddelen komt kijken, staat of valt met goede samenwerking. Met u als opdrachtgever natuurlijk. En met collega’s in het communicatievak, zoals fotografen, vormgevers, grafisch ontwerpers, illustratoren, en editors.

Nuttig? Deel deze pagina.